5 Soalan Anda Perlu Tanya Sebelum Memulakan Restoran

Adakah anda bosan bekerja dari 9 pagi ke 5 petang setiap hari cuma makan gaji? Mungkin ramai orang yang berfikiran berikut dan berimpian menjadi bos sendiri. Kalau begitu caranya amat mudah, anda haruslah memulakan perniagaan sendiri. 

Antara perniagaan yang popular untuk di mulakan adalah restoran atau cafe kerana amat mudah untuk di mulakan. Asalkan pandai masak, tahu beli barang dan peralatan yang betul sudah memadai, betul tak?

Jangan terkejut walaupun mudah untuk dimulakan, sesudah mula operasi banyak cabaran baru yang akan muncul. 

Jadi sebelum anda membuat keputusan untuk memulakan restoran impian anda, perlulah tanya diri sendiri 5 soalan penting ini.


1. Sudahkah saya buat kajian pasaran yang secukupnya?

Jangan hanya bergembira dengan impian restoran anda sampai terlupa untuk buat kajian pasaran (market research). Anda perlulah buat kajian tentang restoran dan konsep yang ada di lokasi pilihan restoran anda. Mengapa anda perlu lawan dengan konsep yang sama? Contohnya di bazaar Ramadhan, berapa banyak gerai yang jual murtabak?

Jadi amatlah penting untuk buat kajian pasaran yang secukupnya, kerana statistik mencatatkan 3 dari 5 restoran akan lingkup dalam masa 3 tahun! 


2. Adakah konsep restoran saya kukuh?

Konsep apa yang anda nak buat? Restoran nasi campur? Cafe? Restoran fine dining? Restoran BBQ? Sudah mengenali konsep restoran anda akan memudahkan anda membuat keputusan tentang menu, renovasi, perhiasan, peralatan dapur, lokasi dan lain lain.

Anda juga perlu ingat kalau anda nak tukar konsep di masa akan datang pasti akan mengambil banyak masa dan juga wang. Paling teruk, mungkin boleh membuat restoran anda lingkup. Jadi amatlah penting untuk anda kukuhkan konsep dan dengan kajian pasaran, anda dapat menentukan jika konsep berpotensi.


3. Adakah saya mempunyai lokasi yang sesuai?

Pernah tak anda dengar pepatah 'Lokasi, Lokasi, Lokasi'?

Anda harus kaji jika lokasi yang anda pilih itu sesuai dengan konsep anda. Nak lebih tepat, di lokasi anda itu, kawasan mana yang paling berpotensi? Contonya, lokasi yang berhadapan dengan jalan yang sibuk pasti lebih bagus dari jalan yang sunyi.


4. Adakah wang saya mencukupi?

No money no talk. Nak memulakan apa jenis perniagaan pun akan memerlukan wang modal. Wang ini akan digunakan untuk membeli peralatan, renovasi, perhiasan dan juga barang mentah permulaan. 

Tetapi ramai yang terlupa untuk merizabkan wang minima bersamaan 6 bulan modal kerja. Modal kerja ini akan digunakan untuk membayar gaji, sewa dan sebagainya. Ini kerana dalam 6 bulan pertama anda mungkin akan menghadapi kesukaran seperti pelanggan kurang dan sebagainya. Jika tak cukup wang, tutup kedailah jawabnya.


5. Tahukah saya bagaimana nak jalankan perniagaan?

Ramai pemilik restoran yang kami jumpai amat arif tentang masakan mereka tetapi tak celik dalam hal pengurusan wang dan perniagaan. Ini adalah satu kesilapan besar.

Sebagai seorang ahli perniagaan, anda perlukan mementingkan segala kos dan mencari cara untuk memaksimakan keuntungan restoran anda. Anda perlu mencari keseimbangan dari kemahuan chef dan juga keuntungan perniagaan.

Jika anda rasa anda tidak mempunyai kecekapan yang secukupnya, mungkin anda perlu mencari seorang rakan perniagaan yang boleh membantu dari segi itu.

Kami harap tips-tips ini dapat membuka minda dan memberi inspirasi untuk anda mencapai impian anda. Semoga berjaya!

Anda berimpian untuk memulakan bisnes cafe atau restoran tetapi tak pasti bagaimana mahu mula?


Anda pemilik restoran atau cafe dan ingin meningkatkan prestasi bisnes anda? 

Hubungi Flavera sekarang untuk sesi perkongsian 1 on 1!
About the Author

Team Flavera

Author & Editor

Flavera aims to make it easier for those who dream of starting their own restaurant business. We provide advisory services and total solution to help kick start your journey in the food and beverage industry. Get in touch with us now for a 1 on 1 session!

 

Flavera © 2015 - Blogger Templates Designed by Templateism.com, Plugins By MyBloggerLab.com